top of page
  • Writer's pictureBob Jeltes

Hoofdstuk 3: Shortcuts

Updated: Aug 6, 2021

Gebruikmaken van het menu Shortcuts voor je editor.


Wat zijn shortcuts?

Unity heeft een ingebouwde functionaliteit voor het aanroepen van keyboard shortcuts, genaamd Shortcuts. Als programmeur kan je een statische functie van een class aanroepen door middel van de ShortcutAttribute.

Een voorbeeld van een eigen toegevoegde shortcut eruitziet in het Shortcuts venster

 

Voor functies van shortcuts kun je kijken naar andere tools die links in de Category lijst staan, of je kan naar je eigen tool kijken en functies die je vaak snel nodig hebt hieraan toevoegen. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Een nieuw bestand aanmaken

  • Opslaan

  • Alles in je editor selecteren

Hoe voeg je shortcuts toe?

Hier wat voorbeelden van hoe je zelf met code Shortcuts toevoegt:

De ShortcutAttribute geeft ook een optie om een standaard toetscombinatie aan te geven. In het voorbeeld hierboven is dat Alt+S voor opslaan. De reden dat Alt gebruikt wordt in plaats van Control, is omdat deze toetscombinatie al door Unity wordt gebruikt voor het opslaan van een scène. Alt wordt minder gebruikt, dus is dit een veilige optie.


Uiteraard is het mogelijk dat andere tools eenzelfde toetsencombinatie hebben. Gelukkig is het mogelijk om in het Shortcuts menu alle toetsencombinaties aan te passen. Dus als een gebruiker een bepaalde voorkeur heeft, of een toetsencombinatie overlapt met een andere tool, kan de gebruiker het zelf aanpassen.


Let op: om te voorkomen dat de behavior tree tool toetsencombinaties oppakt terwijl de editor niet in focus is, check ik of het gefocuste window een NodeBasedEditorView window is en voer ik vervolgens op die instantie van de editor de gewenste functie uit. Zo gebeuren er geen onverwachte dingen in de achtergrond terwijl de gebruiker helemaal niet met de tool bezig is.


Meer informatie over shortcuts

 


33 views0 comments

Related Posts

See All

Comments


bottom of page